Založ si blog

Šport v Policajnom zbore – tvrdá realita

Tvrdá realita, pred ktorou však zodpovední roky zatvárajú oči.  Viac ako 20 rokov sa venujem oblasti bezpečnosti a viac ako 35 rokov športu.  Aj na základe týchto dôvodov som si v minulosti vybral ako tému Diplomovej práce – Výcvik sebaobrany  príslušníkov Policajného zboru.

Pri písaní DP som sa stretol s rôznymi názormi na „výučbu“  telesnej výchovy a sebaobrany na Policajných školách, ale hlavne v praxi.

Uvediem pohľady, ktoré sú diametrálne odlišné. Policajt v priamom výkone služby je povinný sa určitý počet hodín mesačne zúčastňovať na tzv. telesnej – bojovej príprave, no a on by sa aj rád………, ale jeho priamy nadriadený mu to „radšej neumožní“, lebo by mohla poklesnúť „štatistická – papierová“ úspešnosť objasnenosti trestných činov a „niekto“ by za to mohol byť odvolaný z funkcie.

Taktiež pri anonymnom prieskume bolo zistené, že účasť funkcionárov na  tejto služobnej činnosti je takmer nulová, napriek tomu, že táto služobná činnosť je povinná pre všetkých policajtov bez výnimky, teda aj funkcionárov, no „ich papierová“ účasť je však evidovaná takmer na 100%.  Prečo taká „papierová“ účasť funkcionárov? Je to veľmi jednoduché, policajt, ktorý vedie túto služobnú činnosť je priamo podriadený dotyčnému funkcionárovi. Riešenie : na každom Krajskom riaditeľstve je PPÚ / Pohotovostný policajný útvar/ , ktorý aj kapacitne ale aj na vysokej úrovni by dokázal viesť túto služobnú činnosť a stratila by sa tu „obava“ školiteľa, čo bude nasledovať, ak by náhodou funkcionára  „papierovo“ nepoznačil, že sa tejto činnosti zúčastnil.

Ďalšou nemenej dôležitou skutočnosťou, je zistenie, že na SOŠ PZ sa na výučbe TV zúčastňuje čoraz menej  poslucháčov, nakoľko „ ten má bolesť ruky, ten chrbtice, ten  nohy, ………..“ a pod.

Riešenie: opäť jednoduché, každý novoprijatý policajt musí prejsť ako psychotestom, tak aj telesným testom. Pokiaľ už na SOŠ PZ nie je schopný cvičiť, čo bude asi v priamom výkone?  To čo je bežné v reálnom živote, že vidieť bežať policajta za páchateľom na ulici je priam nemožné…………

Kedy sa kompetentní začnú zaujímať o skutočnosť, že nie len „štatistická – papierová“  objasnenosť, ale aj fyzická výkonnosť je pre prácu policajta dôležitá? Zrejme až vtedy, keď sa zmení celý systém fungovania polície.

Vladimír Homola

 

 

ŠRORT a trošku reality. ..

24.05.2012

Opäť trochu športu a hlavne reality po úspechu našich hokejistov….. Maruna vybojoval druhý európsky bronz, mal však na viac….. píše sa v článku MY Turčianske noviny číslo 20, ktoré vyšli v termíne od 22.5-28.5.2012. To, že tento skvelý pretekár vybojoval už druhý krát bronz na ME v jude mastrers je známe, je to skvelý pretekár, športovec, človek. Tento [...]

Ne – privatizácia alebo „ medzi -volebné kšefty“

06.03.2012

Tak ako všetky moje „ blogy “ opäť napíšem niečo čo si môže každý obyvateľ SLOVENSKA a hlavne mesta Považská Bystrica kedykoľvek overiť. Každý z nás vie v akom stave sa nachádza zdravotníctvo. Nie je už ani nič nezvyčajné, že zdravotnícke zariadenia „ obchádza „ exekútor a výnimkou nie je ani NsP v Považskej Bystrici. A teraz konkrétna realita, [...]

Deti = budúcnosť. Alebo ako sa zachovať 10. marca 2012.

05.03.2012

Opäť napíšem niečo čo si môže každý obyvateľ SLOVENSKA overiť a ak má školopovinné dieťa tak to vie. Učebnica prváka ZŠ na strane č. 4, písm. „Č“ ……. nachádzajú sa tam pasáže, ktoré sú absolútne/ čierne machule /, teda… ako sa má prvák niečo naučiť? Zrejme tak, že rodič „ pochopí“ čo nasleduje a je to „ako“ vybavené, dieťa [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 20867x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie